Te gast bij RTV L.O.V.E.

Begin dit jaar werd ik uitgenodigd voor een interview bij RTV L.O.V.E., een regionale televisie/radio omroep in Volendam, het interview zou in principe in september plaatsvinden, maar het werd al in juli. De vraag was of ik meer over uitvaartfotografie wilde en kon vertellen. Ik heb daar natuurlijk volmondig "Ja" op geantwoord en zo ging ik richting de studio. Natuurlijk wel een beetje zenuwachtig, maar al snel waren de zenuwen verdwenen.

Er werden heel veel vragen gesteld, want waarom is er nog niet veel bekendheid rondom rouwfotografie? Heerst er nog een taboe op? Ik denk het wel, waarom zou je een uitvaart nou vastleggen, al die verdrietige mensen op de foto zetten, een kist met bloemen….maar het is niet zomaar een kist met bloemen, nee er ligt een dierbare in deze kist en de bloemen zijn zorgvuldig uitgekozen. En die verdrietige mensen laten zien dat ze veel om de overledene gaven of eigenlijk nog steeds geven. Op deze dag gaat er zoveel aan je voorbij, je spreekt niet iedereen die bij de uitvaart aanwezig zijn, het helpt bij het rouwproces. Ook voor kinderen, zeker kleine kinderen, kan het een goede herinnering zijn, steeds vaker zie je (hele) kleine kinderen bij een uitvaart, iets wat ik alleen maar aanmoedig, maar als zij heel klein zijn en ze horen later verhalen over een uitvaart waar zij bij waren, worden ze nieuwsgierig. Hoe mooi is het dan om hen aan de hand van foto's over deze dag te vertellen? Ook voor de jeugdige kinderen kan het heel belangrijk zijn om nog eens terug te kunnen kijken op deze dag. Ik heb al meerdere keren van nabestaanden gehoord dat zij er eerst wat sceptisch tegenover stonden om foto's van de uitvaart te laten maken, maar nadat ze de foto's hadden gekregen toch wel heel blij waren dat zij dit gedaan hadden.

Ik wil en kan niemand verplichten om foto's van een uitvaart te laten maken, maar ik kan wel meegeven om hier eens over na te denken…..

 

You can look at a picture for a week

and never think of it again...

You can also look at a picture for a second

and think of it all your life...